Mindfulness en Zelfcompassie

Mijn passie

 

Ik werk met methodieken waarin ik geloof en die naar mijn mening jou verder kunnen helpen. In mijn eigen leven heb ik ervaren hoe onvoorspelbaar dingen kunnen zijn en dat je gevraagd wordt om uit te vinden hoe je met moeilijke situaties moet omgaan. Vertrouwen op jezelf in zulke tijden kan een uitdaging zijn. Ik kwam in zo'n periode in aanraking met mindfulness en zelfcompassie, en mijn leven is sindsdien radicaal veranderd.

Toen ik over mindfulness leerde, ontdekte ik het plezier, de eenvoud en de diepe verbondenheid die ontstaan bij het vollediger accepteren van mijn leven - het ervaren van plezier "in letting life unfold". Ik was in staat om helderder te zien wat ik had, wat ik waardeerde en wat mij ondersteunde. En dit alles was onafhankelijk van de omstandigheden, maar gebaseerd op de manier waarop ik ze beoordeelde.

Daarbij leerde ik over zelfcompassie, waardoor ik milder kon zijn naar mezelf, en tegelijkertijd sterker werd om de dingen te doen die ik echt belangrijk vind.

Mindfulness en zelfcompassie zijn belangrijke elementen in mijn therapiebenaderingen. Hoewel ik momenteel geen groepstrainingen geef, pas ik dagelijks de basisprincipes van deze twee methoden toe in mijn behandelingen.

 

Individuele training

Als je interesse hebt om mindfulness of zelfcompassie individueel te leren, is dat mogelijk. Neem contact met me op om te bespreken of dit momenteel het beste bij je past.

 

Mindfulness

 

Heb je soms het gevoel dat het leven te overweldigend voor je is en dat je vaak gestrest bent? Alsof je voortdurend op de automatische piloot leeft en je denken zich vaak in de toekomst of het verleden bevindt? Heb je het gevoel dat je geen echt contact hebt met het leven, met jezelf en met de mensen om je heen?

Mindfulness gaat over aanwezig zijn in het moment en bewust zijn van wat er op dit moment in je leven gebeurt, precies waar je nu bent. Het helpt je om meer rust en evenwicht te vinden en om met meer gemak om te gaan met de uitdagingen van het leven.

Tijdens een training leer je een verscheidenheid aan mindfulnessmeditatie- en bewustzijnstechnieken. Je krijgt inzicht in je eigen stress- en reactiepatronen en hoe deze je lichaam en emoties beïnvloeden. Je leert hoe mindfulness je kan helpen om veerkrachtiger en meer in balans te zijn in je dagelijks leven. De sessies zijn ervaringsgericht en je leert hoe je mindfulness heel specifiek kunt toepassen in je dagelijks leven.

Door meditatieoefeningen leer je terug te komen naar het huidige moment, in contact met wat er werkelijk in je leven gebeurt. En dit vermogen om mindful te zijn, hebben we allemaal - dus paradoxaal genoeg leer je eigenlijk niets nieuws! Maar je leert dit vermogen te gebruiken om beter voor jezelf en je omgeving te zorgen.

 

Voordelen die vaak ervaren worden na het aanleren van mindfulness:

  • Beter slapen
  • Verhoogde capaciteit om te ontspannen
  • Meer energie en enthousiasme
  • Verbetering van het gevoel van eigenwaarde
  • Het vermogen om effectiever om te gaan met stress op korte en lange termijn
  • Blijvende vermindering van fysieke en psychische symptomen
  • Beter omgaan met pijn
  • Gezondere eetpatronen en lichaamsbeweging

Ben je nieuwsgierig geworden om meer over mindfulness te leren? Neem contact op en we kijken wat bij jouw past.

 

Zelfcompassie

 

Zelfcompassie betekent jezelf behandelen op een vriendelijke manier, in tijden van moeilijkheden of wanneer je je slecht voelt over jezelf, net zoals je voor een goede vriend of vriendin zou zorgen.

Voor velen van ons is zelfkritiek en zelfbeoordeling een gewoonte wanneer dingen niet goed gaan, in een poging onszelf te motiveren. Maar in plaats daarvan kunnen we een vriendelijke en begripvolle houding aannemen als we geconfronteerd worden met persoonlijke tekortkomingen. Het aannemen van een vriendelijke houding naar onszelf toe is iets wat je kunt trainen. Dit stelt je in staat om meer gebruik te maken van je innerlijke kracht, waardoor je anders omgaat met keuzes in je leven en beter grenzen kunt bewaken.

"Zelfcompassie leert je om je eigen liefdevolle, zorgzame en medelevende vriend te worden."

 

Wat is zelfcompassie?

 

Zelfcompassie heeft drie belangrijke componenten:

  • Vriendelijkheid voor jezelf: het cultiveren van zachtaardigheid en begripvol handelen in plaats van hardvochtig en met een kritisch zelfbeeld. We hebben een natuurlijk vermogen om te zorgen en we kunnen die zorg actief naar onszelf brengen.

  • Medemenselijkheid: openstaan voor de realiteit dat dingen niet perfect zijn. Deze realiteit stelt ons in staat om onze ervaringen te delen met anderen en vormt een tegenwicht voor een veelvoorkomende reactie van schaamte en isolatie na het ervaren van imperfectie. Perfectie is een illusie; we leren juist door onze onvolkomenheden.

  • Mindfulness: het bewust zijn van wat er op dit moment gebeurt, stelt je in staat om je eigen worstelingen te herkennen en je met een niet-oordelende houding tot die moeilijkheid te verhouden.

 

Wat is zelfcompassie juist niet?

 

  • Zelfmedelijden: Mensen met zelfcompassie kunnen beter relativeren en piekeren minder.
  • Zwak: Mensen met zelfcompassie kunnen beter omgaan met moeilijke situaties, trauma's of chronische pijn.

  • Egoïstisch: Mensen met zelfcompassie zijn zorgzamer en ondersteunend, kunnen beter compromissen sluiten en zijn compassievoller naar anderen.

  • Genotzuchtig: Mensen met zelfcompassie vertonen gezonder gedrag, eten beter, drinken minder en gaan regelmatiger naar de dokter.

  • Excuses maken: Mensen met zelfcompassie nemen een grotere persoonlijke verantwoordelijkheid voor hun daden en kunnen gemakkelijker excuses aanbieden.

  • Ondermijnt motivatie: Mensen met zelfcompassie geven zichzelf niet op de kop als ze falen, zijn minder bang om te falen en hebben meer kans om het opnieuw te proberen en te volharden na een mislukking.

 

 

Ben je nieuwsgierig geworden om meer over zelfcompassie te leren? Neem contact op en we kijken wat bij jouw past.